Seas at Risk recomana el Sistema de Dipòsit per evitar que el plàstic contamini nuestos mars i oceans

Dijous 26 Octubre 2017

Seas at Risk ha presentat un informe en què concreta l'ús massiu que els europeus fem dels plàstics d'un sol ús. Només a Espanya es consumeixen a l'any 3.500 milions d'ampolles de plàstic.  La presentació de noves dades ajuda a aclarir encara més l'immens problema que els productes de plàstic d'un sol ús suposen per a Europa. Un problema que està agreujant la contaminació dels nostres oceans i que podria ser solucionat amb mesures i eines ja existents.

Avui, Seas At Risk llança un nou estudi que presenta algunes dades aclaparadores sobre la quantitat de plàstics d'un sol ús amb la qual conviuen tots els ciutadans europeus. L'estudi calcula que en els 28 estats membres de la Unió Europea es consumeixen anualment:

46.000 milions d'ampolles de beguda
16.000 milions de tasses de cafè d'un sol ús
580.000 milions de burilles
2.500 milions d'envasos d'un sol ús
36.400 milions de palletes o canyes
Aquest tipus de productes d'un sol ús són un immens malbaratament de recursos, una càrrega que no haurien d'assumir els contribuents amb els seus impostos i representen una mitjana del 51% de tots els residus que inunden les nostres platges a Europa.

L'informe també analitza solucions per a aquest problema i destaca algunes iniciatives pioneres per reduir l'ús de plàstic. Les bones pràctiques inclouen el Sistema de Dipòsit dels envasos de beguda a Noruega, les iniciatives municipals que promouen el consum d'aigua de l'aixeta a l'exterior, les tasses de cafè reutilitzables que s'usen a Friburg (Alemanya), les prohibicions municipals al plàstic un sol ús en esdeveniments públics a Munic i la prohibició de l'ús de vaixelles de plàstic d'un sol ús a França.

La solució més fàcil i més efectiva és que la Directiva Europea sobre bosses de plàstic s'estengui a altres tipus de productes d'un sol ús. Això obligaria els estats membres a reduir el nombre d'aquests articles per arribar a un objectiu per càpita, el que podria aconseguir-se a través d'una prohibició total o mitjançant l'addició d'una petita quantitat econòmica al producte.L'estudi destaca que aquestes mesures han estat increïblement reeixides per aconseguir, per exemple, reduir en un 80% l'ús de bosses de plàstic a Escòcia. Eines com el pagament d'una quantitat extra o el reemborsament d'un dipòsit econòmic al tornar les ampolles a la botiga són a més d'allò més popular entre la ciutadania quan es duen a terme.
 
 La Comissió Europea està desenvolupant actualment una Estratègia sobre Plàstics en el marc d'una Economia Circular, el que significa una oportunitat única per reduir la quantitat massiva d'envasos innecessaris de plàstic d'un sol ús que contaminen els nostres oceans.
 
Emma Priestland, marine litter policy officer de Seas At Risk comenta "Fins ara no teníem una idea exacta del consum real de plàstic d'un sol ús. Els números són sorprenents. No és estrany que, de mitjana, el 50% de les escombraries que es troba a les platges sigui plàstic d'un sol ús. La Unió Europea i els governs nacionals poden i han d'emprendre accions legals immediatament per reduir l'ús de plàstic d'un sol ús i aquest estudi ens assenyala algunes solucions molt viables".

Per Lydia Chaparro, ecologia marina de la Fundació ENT i membre de la coalició Seas At Risk "La contaminació marina és una greu amenaça per als nostres mars, especialment en un mar tancat com el Mediterrani. Tal com assenyala l'informe s'han de prendre mesures immediates per reduir aquesta contaminació des del seu origen. Si no és així, les afectacions sobre la biodiversitat i el conjunt dels ecosistemes marins -ja molt debilitats per la sobrepesca i el canvi climàtic-, podrien ser irreversibles".

Miquel Roset, director de Retorna, membre de Seas At Risk afegeix "La Mediterrània és un tresor i una de les millors maneres de cuidar-és evitant que cada dia milions de llaunes, ampolles i altres plàstics acabin al fons del mar. Recuperant l'hàbit de tornar aquestes llaunes i ampolles a la botiga aconseguirem viure envoltats d'un mar més net i més cura. Toca tornar a fer el que fèiem bé! ".

Ana Gutiérrez, directora de Relacions Institucionals de Retorna, membre de Seas At Risk recorda "En les últimes setmanes, Escòcia i Malta han anunciat la seva intenció d'implantar un Sistema de Dipòsit que ajudi a frenar aquesta contaminació massiva de plàstic ia Espanya, les regions mediterrànies de Balears, Comunitat Valenciana i Catalunya estan treballant per adoptar la mateixa mesura en breu i protegir les seves platges i fons marins".

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: