Un estudi de la Generalitat afirma que quan es tornin a retornar els envasos a la tenda, s’acabarà amb gairebé el 90% d’abandonament d’envasos de begudes al territori

Dijous 27 Juliol 2017

Recuperar l’hàbit de tornar al casc, suposaria reciclar el 95% d’envasos de begudes i estalvis pels municipis catalans de 16,90 milions d’euros anuals

La Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà, i el director La Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat i el director de l'Agència Catalana de Residus (ARC), han presentat l'estudi de la Generalitat sobre el Sistema de Retorn d'envasos de begudes elaborat per ENT, Eunomia i Jiménez de Parga. 

Les organitzacions ecologistes valoren molt positivament la presentació d'un estudi objectiu que demostra la viabilitat del sistema de retorn i els seus avantatges ambientals.
Acabar de cop amb el 90% de llaunes, ampolles i brics que s’abandonen i contaminen el nostre entorn terrestre i marí. Aquest seria un dels grans beneficis de recuperar l’hàbit de ‘tornar el casc’ a la tenda, segons un estudi presentat avui per la Generalitat de Catalunya

Fins als anys 80, els envasos de begudes es venien amb un dipòsit que el consumidor recuperava quan tornava l’ampolla a la tenda. Doncs aquesta és la pràctica que pretén recuperar la Generalitat de Catalunya per “reduir els impactes ambientals  derivats de l’abandonament indiscriminat dels envasos al medi, promoure una transició cap a una economia circular i contribuir a l’augment dels nivells de reciclatge material”.

Aquest sistema ja funciona amb èxit a 40 països i regions del món i la Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, han presentat un estudi que dibuixa que passaria si a Catalunya es retornés a la pràctica de ‘tornar el casc’. Les principals conclusions d’aquest treball elaborat per ENT, Eunomia i Jiménez de Parga són que:

-L’abandonament de llaunes, ampolles i brics es reduiria en gairebé un 90%
-El reciclatge dels envasos de begudes arribaria fins al 95%
-Els municipis catalans guanyarien 16,90 milions d’euros a l’any amb aquesta mesura


"Podem evitar que a Catalunya cada dia 5,5 milions de llaunes i ampolles acabin a un abocador, a una vorera o al mar. En tan sols tres mesos a Cadaqués es va demostrar que es pot aconseguir, ara cal fer-ho a tota Catalunya", ha afirmat Miquel Roset, director de Retorna.

Roset es refereix a la prova pilot del Sistema de Dipòsit d’envasos que la pròpia Generalitat va dur a terme a Cadaqués l’any 2013. "El poble va estar més net i més unit que mai per un projecte en comú. Vam aconseguir recuperar fins al 92% dels envasos de begudes en tres mesos perquè va haver-hi una gran conscienciació ciutadana, especialment pel que fa a la mainada", recorda l’alcalde del municipi a l’època, Joan Figueres.

Les entitats ecologistes també han rebut amb satisfacció les dades d’aquest estudi presentat per la Generalitat. “Celebrem la publicació d'un estudi objectiu sobre aquest tema, en el qual es demostra que els Sistemes de Retorn s'incrementen els percentatges de reciclatge de qualitat, redueixen l'abandonament de residus i estalvien diners municipals. A més, la implantació d'aquests sistemes obre la porta als envasos reutilitzables”, ha valorat Alodia Pérez, responsable de recursos naturals residus d’Amigos de la Tierra.

En la mateixa línia s’ha posicionat Rosa García, directora de Rezero: “Estem contents amb la presentació d’aquest estudi que aporta llum a un debat generat ja fa temps. L’estudi ratifica la viabilitat jurídica, ambiental i econòmica del sistema a Catalunya. En un context on cada vegada és més evident el problema de l’abandonament d’envasos, dsitgem que Catalunya pugui ser aviat la 41è país o regió del món on es puguin tornar els envasos de begudes a la tenda”.

Recuperar l’hàbit de ‘tornar el casc’ suposaria que els envasos de refrescs, sucs, aigües i cerveses inferiors a 3 litres es venguessin amb un dipòsit de 10 cèntims que el consumidor recuperaria en tornar l’envàs buit a qualsevol tenda.
.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: