Organitzacions ecologistes celebren la presentació d'una Proposició No de Llei per acabar amb l'abandonament d'envasos de begudes

Dimecres 26 Abril 2017

El Congrés dels Diputats registra una Proposició No de Llei per impulsar el sistema de retorn d'envasos per tal que les llaunes i ampolles puguin retornar-se a la botiga.Avui 26 d'abril, els grups al Congrés Units Podem i Grup Mixt (Compromís) han registrat una Proposta No de Llei (PNL) instant el Govern a posar en marxa un sistema de devolució d'envasos a les botigues, tal com es feia amb el vidre fa unes dècades a Espanya, i com es fa en l'actualitat a Alemanya, Noruega, Dinamarca i una llarga llista de països i regions del món. Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace i Retorna celebren la introducció d'aquesta Proposició que evitarà l'abandonament d'envasos i incrementarà els percentatges de reciclatge d'aquests residus en benefici de la ciutadania.

Amb la implantació d'aquest sistema, entre altres avantatges, es redueix la quantitat de residus abandonats en carrers, platges i muntanyes, i, a més, podrien utilitzar envasos reutilitzables, no només en hostaleria, sinó en qualsevol comerç, incrementant així els percentatges d'aquesta pràctica, preferible al reciclatge, tal com marquen les directives europees.

Les entitats ecologistes reclamen des de fa anys la posada en marxa de models de retorn d'envasos amb un dipòsit econòmic associat, de manera que celebren la iniciativa, i esperen que la resta de grups mostren la seua responsabilitat amb el medi ambient i donin l'opció a la ciutadania de tornar les llaunes, ampolles i brics als comerços, votant a favor de de la proposta.

Les entitats signants destaquen així mateix la viabilitat econòmica d'aquesta opció, que genera llocs de treball i reintrodueix recursos en el cicle econòmic. Així ho han vist tant sectors empresarials com els partits polítics de tot l'arc parlamentari, que tenen l'oportunitat amb aquesta moció de significar a favor de l'interès de la ciutadania i l'economia circular.

El problema dels residus abandonats és visible i evident per a la ciutadania. En un recent estudi realitzat per Amics de la Terra i la Universitat Jaume I de Castelló, es va concloure que els residus que més s'abandonen són les ampolles de plàstic i vidre i les llaunes de beguda, que suposen al voltant d'un 50% dels residus que es troben en entorns naturals. Pel que fa a la neteja viària a les ciutats, representen un 30% del que es recull [1]. Aquestes xifres tan significatives presenten la seva lògica en ser productes que es consumeixen amb assiduïtat fora de la llar. Cada dia, dels 50 milions d'envasos de begudes que es posen al mercat espanyol, 30 milions no es reciclen i acaben en abocadors, incineradores o abandonats en camps, llits i mars. La neteja dels nostres mars i costes depenen de la reducció de les escombraries marines, en gran part composta per residus d'envasos.

Vendre les begudes amb un dipòsit econòmic assegura la devolució dels envasos buits i evita que s'abandonin en l'entorn, tal com s'ha demostrat en altres països com Alemanya, on es recicla el 98% d'aquests envasos. A més, es compleix la premissa de "Qui contamina paga", i s'obre de nou la porta al mercat de la reutilització mitjançant rentat d'envasos, en greu retrocés al nostre país, un mercat no deslocalitzable amb beneficis per a les economies locals.

Les organitzacions ecologistes demanen al Ple del Congrés que aprovi la PNL i insti el Govern a posar en marxa la legislació propícia per a aquest tipus de models eficaços, efectius i avantatjosos per al medi ambient, les economies locals i la ciutadania.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: