Les Corts Valencianes també volen un Sistema de Dipòsit que acabi amb llaunes i ampolles abandonades

Dimecres 21 Setembre 2016

Les Corts Valencianes aproven per àmplia majoria una sol·licitud al Govern Valencià que impulsi la posada en marxa d'un Sistema de Dipòsit que acabi amb l'abandonament massiu de llaunes i ampolles d'aigua, refresc, suc i cervesa.

Dijous passat, el projecte del Consell perquè aigües, refrescos, sucs i cerveses tornin a vendre amb dipòsit va rebre un gran impuls per part de les Corts Valencianes. L'òrgan de major representativitat del poble valencià va aprovar per àmplia majoria una resolució que demana a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic que compleixi amb el seu compromís d'implantar un Sistema de Dipòsit per als envasos de begudes per evitar que, cada dia, 5 milions de llaunes i ampolles segueixin perdent-se i contaminant els seus entorns terrestres i marins. "Les Corts Valencianes aposten així clarament per la reutilització i el reciclatge, recolzant una iniciativa que lluita contra la contaminació en les nostres ciutats i en el nostre medi natural, especialment en la nostra mar, contaminada per tot tipus d'envasos", va declarar Julià Àlvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic.

Aquest compromís per part de les Corts Valencianes ha estat rebut celebrat per entitats socials i recicladors. L'exdirector de l'Agència Europea de Medi Ambient i president de Retorna, Domingo Jiménez Beltrán, valora el pas que està donant la Comunitat Valenciana com "una decisió política transcendental, ja que és inexorable avançar en l'objectiu comunitari de residu zero i de clara defensa del medi ambient i els recursos naturals com a béns públics".

En la mateixa línia s'ha expressat Alodia Pérez, responsable de residus d'Amics de la Terra. "El compromís de l'administració amb la protecció del territori per fi comença a passar de les paraules als fets. Quan comenci a funcionar el Sistema de Dipòsit, la Comunitat Valenciana es convertirà en el primer lloc lliure de llaunes i ampolles abandonades de tota la Mediterrània", ha afirmat.

La resolució en favor del Sistema de Dipòsit, aprovada amb els vots del PSPV, Compromís i Podem, ve a ratificar l'aposta decidida del govern valencià per esdevenir un territori pioner en sostenibilitat, economia circular i creació d'ocupació verda. De fet, aquesta mesura ja va ser inclosa com una de les 50 prioritats per al segon semestre de 2016 en els acords de govern de l'executiu de Ximo Puig i Mònica Oltra.

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic ja ha anunciat que la seva intenció és legislar a favor del Sistema de Dipòsit el 2017 perquè pugui entrar en funcionament el 2018, després d'un any de transició. Des de llavors, la ciutadania valenciana deixarà 10 cèntims de dipòsit cada vegada que compri una aigua, refresc, suc i cervesa que li tornaran quan retorni l'envàs buit a qualsevol comerç. El Sistema de Dipòsit funcionarà de manera complementària a l'actual recollida en contenidors. 

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: