Més de la meitat dels residus que contaminen la costa de València desapareixeran quan es tornin a vendre les begudes amb dipòsit

Dilluns 9 Maig 2016

Activistes ambientals troben grans quantitats d'ampolles i bosses de plàstic i llaunes de begudes a la platja de la Patacona de València en el Clean Up Day. La implantació de dues mesures: tornar a vendre aigües, refrescos, sucs i cerveses amb dipòsit i implantar una taxa a les bosses d'un sol ús reduiria en un 80% els residus que acaben al mar.

Activistes de Surfrider Espanya, Greenpeace, Retorna i Amics de la Terra van realitzar ahir 8 maig una neteja a la platja de València en el marc de Clean Up Europe.

Durant aquest cap de setmana s'han organitzat centenars de neteges a tot Europa, en el marc de la iniciativa Clean Up Europe. A la Comunitat Valenciana, quatre organitzacions s'han unit per fer una neteja a la platja de la Patacona, a la Alboraia, València, amb la finalitat de denunciar l'abandonament de residus i reivindicar sistemes de gestió que abordin el problema.

Unes 16 persones han recuperat residus abandonats al llarg de 200 metres de línia costanera, un total de 1.300 litres de volum. En la caracterització realitzada després de l'acció, s'ha detectat que aproximadament un 75% en volum eren ampolles de plàstic de diferents begudes i llaunes de refrescs i cerveses. També s'ha trobat un nombre significatiu de bosses de plàstic, burilles i bastonets de les orelles que, tot i que en volum no siguin tan representatives, a causa de la seva elevada presència es torna necessari posar en marxa mesures efectives per reduir el seu abandonament.

Altres residus que van trobar, en menor quantitat, han estat restes de plàstic de difícil identificació, ampolles de vidre, restes tèxtils i residus de productes higiènics (residus higiènic-sanitaris). Mentre els voluntaris seguien recollint els diferents residus, es van trobar una escena impactant; una tortuga jeia sense vida a la platja. Més de la meitat de les tortugues marines han ingerit plàstic i és una de les principals causes de mort i afeccions per aquests animals marins. La problemàtica dels residus abandonats és un element comú en les àrees d'oci de l'Estat Espanyol, com en zones recreatives naturals, festes en ciutats o platges, etc., això demostra la urgència amb la qual es requereix posar en marxa solucions.

La ciutadania ha d'augmentar el seu nivell de consciència i evitar l'abandonament de residus. No obstant això, les administracions públiques i la indústria tenen una gran part de responsabilitat i les solucions estan a les mans. En aquest sentit, la mesura anunciada per la Generalitat de tornar a vendre els envasos de beguda amb dipòsit, fent els envasos retornables, es mostra encara més necessària amb els resultats llançats per aquestes neteges, ja que es reduirien dràsticament els residus abandonats en establir un dipòsit econòmic recuperable (les primeres anàlisis estimen que podria ser de 10 cèntims) per a aigües, refrescs, sucs i cerveses un cop es retornen.

Igualment, Surfrider Espanya, Greenpeace, Retorna i Amics de la Terra consideren indispensable aplicar altres mesures com prohibir la distribució de bosses de plàstic gratuïtes d'un sol ús, per reduir el seu consum desmesurat i posterior abandonament, el canvi en el disseny de productes com els bastonets de les orelles (per exemple fabricar de paper i no de plàstic), ja que a causa de les depuradores acaben al mar, i per última la realització de campanyes per reduir l'abandonament de burilles.

La primera R de la jerarquia de residus, la Reducció dels residus en origen, és a dir en la seva fabricació, és la premissa que evitaria l'abandonament de residus d'una forma més eficaç; molts productes d'un sol ús són recursos valuosos que acaben malgastats en entorns naturals i urbans.

Les organitzacions de la societat civil animen la Generalitat a seguir amb els seus plans a través d'iniciatives com tornar a vendre aigües, refrescos, sucs i cerveses amb dipòsit que redueixin l'abandonament de residus, o la separació de la matèria orgànica en origen, anunciada recentment, i que incrementaria en gran mesura els percentatges de reciclatge de la comunitat.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: