El Tribunal de Justícia de la UE resol contra Espanya per la mala gestió de 30 abocadors actius

Dilluns 29 Febrer 2016

En un dels dos processos que la Comissió Europea té oberts davant Madrid per l'estat dels seus abocadors, el Tribunal de Luxemburg ratifica que s'està incomplint la normativa comunitària.

 
El Tribunal de Justícia de la UE ha fallat en contra d'Espanya en un dels dos contenciosos que la Comissió Europea tenia oberts en contra del nostre estat per incomplir la normativa comunitària en qüestió d'abocadors. Dijous passat, el Tribunal de Luxemburg va ratificar que 30 abocadors espanyols actius estan incomplint la legislació comunitària per no haver estat clausurats o per no haver-se adequat a aquesta legislació abans de març de 2013.

D'una banda, el Tribunal ha ratificat que Madrid no va adoptar les mesures necessàries per tancar "en la major brevetat possible" 27 abocadors espanyols, nou de residus no perillosos i 18 de residus inerts. I d'altra banda, també confirma que no s'han adoptat les mesures necessàries per condicionar altres tres abocadors de residus no perillosos. El llistat complet dels abocadors afectats està disponible a la sentència del Tribunal de Justícia Europeu.

La Comissió Europea va obrir el 2009 aquest procés contra Espanya que, amb la sentència de Luxemburg, encara la recta final. Però en breu, el Tribunal també ha de fallar per una altra denúncia paral·lela de la Comissió Europea davant "la insuficient gestió a què se sotmeten els residus" a 61 abocadors inactius d'Andalusia, Balears, Canàries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Múrcia que porten denunciats des de 2006. en aquest cas, Brussel·les va denunciar a Espanya per infringir la Directiva marc sobre residus ja que "els Estats membres estan obligats a recuperar els residus o eliminar-los, de manera que no posin en perill la salut humana ni el medi ambient". Espanya s'havia compromès a segellar aquests abocadors a finals de 2011.

Cal destacar que Grècia i Itàlia han acumulat també sentències similars i que finalment, el Tribunal de Justícia de la UE, els va imposar a la fi de 2013 sancions econòmiques d'entre 10 i 40 milions d'euros.

Els impulsors de Retorna fa temps que denuncien repetidament la deficient gestió dels residus a Espanya, on el 60% dels mateixos acaben enterrats i un 10% incinerats segons dades d'Eurostat i només es recicla o composta un escàs 30%. Precisament, en l'informe 'Un Jaciment a les Escombraries', presentat en 2013 per Ecologistes en Acció i Amics de la Terra, ja es posava de manifest la gravetat de la situació dels abocadors espanyols.

Cal per tant canviar el model de gestió actual de gestió de residus, per donar compliment a la Directiva Marc de Residus, i evitar futures sancions que tant perjudiquen les arques públiques del país.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: