Tornar a vendre les begudes amb dipòsit reemborsable és econòmicament beneficiós

Dijous 25 Febrer 2016

La prestigiosa consultora britànica Eunomia demostra en el seu estudi com evitar l'abandonament massiu de llaunes i ampolles i els beneficis econòmics que això suposaria per a l'estat espanyol.

Cada vegada més, les administracions estan disposades a assumir el repte d'acabar amb l'abandonament massiu de residus a les nostres ciutats, pobles, camps i platges.

En 40 regions del món, posar un valor econòmic a les llaunes i a les ampolles ha estat crucial per acabar amb aquest problema. És per això que cada vegada més governs en el territori espanyol volen apostar per tornar a vendre les begudes amb un dipòsit reemborsable que el consumidor recupera quan torna l'envàs buit al comerç que triï. És el conegut com a Sistema de Dipòsit, que funciona de manera complementària amb la resta de sistemes de gestió de residus (contenidors, porta a porta ...).

Davant d'aquest escenari, és important presentar els beneficis que comporta la implantació d'un Sistema de Dipòsit i el seu funcionament econòmic. A 'L'avaluació de costos del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) a Espanya', un estudi elaborat per la prestigiosa consultora Eunomia, es conclou que:

-El sistema de Dipòsit pot recuperar, com a mínim, el 89% dels 51 milions de llaunes, ampolles i brics llocs cada dia al mercat espanyol.

-La implantació del Sistema de Dipòsit no suposa cap cost ni per a l'Administració central ni per a les Comunitats autònomes.

-Els ajuntaments i ens municipals es veuen beneficiats amb estalvis potencials de més de 90 milions d'euros en costos de neteja, escombrat, recollida de papereres i transport.

-Amb el Sistema de Dipòsit es recupera una matèria primera per valor de 65 milions que avui dia s'enterra, incineració o perd.

-Evitar l'abandonament diari de 30 milions de llaunes i ampolles a Espanya posa fi al malbaratament anual de més de 150 milions d'euros que costa netejar, tractar, enterrar i incinerar aquests envasos de begudes.

-La indústria envasadora triplica la recuperació dels seus envasos sense costos addicionals.

-Els costos d'implantació i funcionament del sistema es cobreixen amb la venda dels materials recuperats, la aportació legal que han de fer els envasadors i els dipòsits no recuperats pels consumidors que no retornen els seus envasos.


Aquestes conclusions estan basades en l'anàlisi realitzada per Eunomia, una de les consultores més prestigioses a nivell europeu en assumptes mediambientals i comercials. Durant l'última dècada, Eunomia ha realitzat més d'una desena d'estudis per a la Comissió Europea i les seves direccions generals de Medi Ambient i Empresa, a més de treballar per a entitats com Eurostat, el Joint Research Center de la Unió Europea, els governs d'Escòcia, Gal·les, Irlanda, Anglaterra i la ciutat de Londres. A tall d'exemple, el seu últim informe, encarregat per la Comissió Europea, ha tingut com a objectiu analitzar les debilitats i els camps de millora en les estadístiques de residus dels 28 països membres.

-Consulta l'informe complet

-Per què Eunomia és tan potent

 


Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: