Cremar els nostres residus o aprofitats com a recursos Quina opció ens oferirà el pròxim govern?

Dimecres 4 Novembre 2015

21 entitats de la societat civil presenta un full de ruta perquè el Govern sorgit de les properes eleccions generals acabi amb les dramàtiques conseqüències ambientals i econòmiques que suposa el fet que a Espanya el 70% del que llencem a les escombraries acabi en un abocador o en una planta d'incineració.


• L'aposta d'alguns partits es basen en la incineració, encara que no es vegi reflectit en les seves propostes electorals.

• Altres opten per seguir la línia de l'Economia Circular i afavorir les polítiques de prevenció i reutilització proposant optimitzar la separació en origen de la matèria orgànica i impulsar els sistemes de dipòsit.

• Amb una política molt més eficaç en la gestió dels residus és possible activar l'economia, minimitzar la seva generació i crear nous llocs de treball, disminuint al seu torn el consum de matèries primeres.

• A tall d'exemple, segons dades de la Comissió Europea, per reciclar 10.000 tones de residus es necessita fins a 250 llocs de treball, enfront dels 20 o 40 que es necessiten si els residus s'incineren o els 10 si acaben en un abocador.

Els països que tradicionalment han afavorit la incineració estan realitzant esforços considerables per disminuir-la i poder complir els objectius europeus, que prohibiran en pocs anys la incineració de residus reciclables. No és comprensible que Espanya es mogui en un sentit contrari al que inicien els països més desenvolupats.

És per això que 21 entitats de la societat civil que representen a ecologistes, consumidors, treballadors, recicladors i famílies han acordat proposar un full de ruta per a la gestió dels residus durant la propera legislatura que opta per una sèrie de propostes per crear ocupació, millorar la qualitat ambiental, reduir la contribució al canvi climàtic i treure a Espanya del furgó de cua a la gestió dels residus sense necessitat d'incrementar la incineració.

Les propostes plantejades passen per afavorir la reutilització, millorar la recuperació separada dels residus i aprofitar al màxim la matèria orgànica i implantar els sistemes de dipòsit com a principals eixos d'un full de ruta que podria posicionar a Espanya en l'avantguarda europea de la gestió de els residus. L'escenari actual es basa en una realitat en la qual el 70% del que llencem a les escombraries va a parar a un abocador o una planta d'incineració.

Durant les pròximes setmanes, segur que tots els candidats es comprometran a la campanya de les eleccions generals del 20 de desembre a tenir cura del medi ambient. Però, malauradament, la realitat de les seves accions fins a la data dibuixa un escenari radicalment oposat al dels seus compromisos.

Amb aquesta document de propostes, la societat civil, a través d'aquestes 21 associacions de diferents àmbits, demostra que té clar quin camí cal seguir per construir un país amb una gestió eficient dels recursos, per instaurar una economia circular de materials, per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) i per revertir les conseqüències del canvi climàtic, apostant així de veritat pel futur ambiental i econòmic d'Espanya. Així que, si el pròxim president del Govern vol anar més enllà de les promeses i passar als fets, té a la seva disposició les mesures i les eines concretes per fer-ho. Què candidat recull el guant?

DESCARREGA'T LA PROPOSTA
 

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: