El Dipòsit i Retorn d'envasos, punta de llança per al Senat

Divendres 23 Octubre 2015

El Senat, si Ponència d'estudi sobre residus, destaca el gran potencial del Sistema de Dipòsit i Retorn d'envasos per millorar la ineficaç i opaca realitat de la gestió dels residus a Espanya.

Durant aquest mes d'octubre han vist la llum les conclusions i els vots particulars de la Ponència d'estudi creada per la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat, que ha investigat diversos aspectes en matèria de residus i ha realitzat una anàlisi dels objectius complerts i de l'estratègia a seguir en aquest aspecte.

En aquest document de recomanacions i passos a seguir de la cambra alta, el Sistema de Dipòsit i Retorn d'envasos ha tingut una presència preponderant ja que ha estat considerat com una de les eina més eficients per millorar la situació actual de la gestió dels residus.

"La possibilitat que s'implantin Sistema de Dipòsit i Retorn, com a concepte, és positiva, però per a això cal prèviament realitzar un estudi seriós, independent i amb credibilitat", destaca entre les seves recomanacions l'estudi. Alguns grups polítics, fins i tot han considerat tèbia aquesta conclusió i han volgut emetre els seus vots particulars sobre el Sistema de Dipòsit i Retorn. Ha estat el cas del Grup Socialista qui ha afirmat: "és necessari implantar el Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn (SDDR) com a sistema més eficaç en la reutilització i reciclatge d'envasos. En la visita que membres de la Ponència realitzem a Alemanya per conèixer de prop aquest sistema, ens va impactar positivament l'eficàcia del SDDR. Pensem que a Espanya cada dia es posen a la venda més de 50 milions d'envasos de begudes dels quals 30 milions s'enterren o es cremen". En la mateixa línia, el Grup Entesa pel Progrés de Catalunya ha volgut ampliar: "Aquest sistema s'utilitza en més de 40 regions de tot el món aconseguint quotes de reciclatge del 97%".

Per la ponència han passat experts de tot tipus, incloent a representants d'ONG i consumidors, l'alcalde de Cadaqués Joan Figueras, que va explicar l'experiència de la prova pilot en el seu municipi el 2013 i membres de diferents sectors industrials com els distribuïdors de begudes o els recicladors. Tots han demandat fermament la implantació d'un Sistema de Dipòsit i Retorn pels seus avantatges ambientals i econòmics, pel seu èxit demostrat en altres regions del món i perquè, entre altre motius, reforçaria la presència dels envasos reutilitzables al canal HORECA (Hotels, Restaurants i cafeteries) i triplicaria la quantitat i la qualitat de material recuperat.

El document a més a més aprofundeix en altres recomanacions per millorar la gestió de tots els residus, mostrant una tendència a afavorir la incineració per sobre d'altres opcions. Això ha generat una manca de consens a l'hora d'aprovar les conclusions de la Ponència d'estudi. A més, un grup d'entitats socials i ecologistes ja han mostrat la seva disconformitat amb afavorir una opció finalista que està en el més baix de la piràmide jeràrquica de la gestió dels residus.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: