UNAF incorpora a les famílies en la reducció de residus

Dimarts 21 Juliol 2015

La Unió d'Associacions Familiars (UNAF) s'incorpora a Retorna per ajudar a evitar que cada dia a Espanya se segueixin perdent i contaminant el nostre entorn terrestre i marí 28 milions d'envasos de begudes.

La Unión de Asociaciones Familiares (UNAF), ONG d'Utilitat Pública que treballa pels drets de les famílies des de 1988 i que integra 26 organitzacions familiars a tot Espanya, ha signat un acord de col·laboració amb Retorna, una iniciativa impulsada per 19 associacions de recicladors, ecologistes, consumidors i treballadors que treballen junts per evitar les pèssimes conseqüències que provoquen els 28 milions d'envasos de begudes que cada dia es perden i contaminen el nostre entorn terrestre i marí.

Els impulsors de Retorna defensen que la millor solució davant d'aquest problema és implantar un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) compatible amb el sistema actual de contenidors que gestioni aquestes ampolles, llaunes i brics per aconseguir una millora fonamental dels nivells de reutilització i reciclatge a Espanya. En vendre les begudes amb un dipòsit de 10 cèntims, que es recupera quan es torna l'envàs buit al comerç que més convingui, els envasos de begudes es reciclen en condicions òptimes per a fer nous envasos, el que assegura un ús eficient dels recursos i redueix l'extracció de matèria primera.

Es tracta de recuperar la pràctica de 'tornar el casc', cosa que ja han fet en llocs com Alemanya, Noruega, Dinamarca, Canadà o Califòrnia. Allà, les begudes es venen amb dipòsit, el que permet que es recuperin gairebé el 100% de les ampolles, llaunes i brics buits, alhora que s'impulsa l'ús dels envasos reutilitzables.

Amb la signatura d'aquest acord, UNAF s'incorpora al projecte de reducció de residus a les famílies, un actor fonamental de la cadena de consum i elecció responsable i sense la qual no es completaria el cercle de gestió dels residus / recursos dins de la nova estratègia d'economia circular que està revisant la pròpia Comissió Europea i que serà un argument clau per exigir el SDDR.

L'adhesió a Retorna s'emmarca dins del compromís de UNAF amb el medi ambient i la seva aposta per la implicació i participació activa de les famílies en la cura del seu entorn. Prova d'això és que des de 2005 ha desenvolupat diversos projectes de sensibilització que incidien en diferents aspectes relacionats amb el medi ambient, com la campanya sobre consum responsable 'Pensa i Actua', la campanya 'Guardians del Clima' sobre el canvi climàtic i la campanya 'Verd et Camí Verd' per promoure la mobilitat sostenible.
.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: