El 2013, el 70% dels nostres residus van acabar enterrats o incinerats

Dilluns 30 Març 2015

Les dades d'Eurostat de 2013 confirmen la tendència dels últims anys i demostren que el sistema actual per gestionar els nostres residus municipals és insuficient i necessita ser ampliat amb eines més eficaces. De tots els residus que generem els espanyols, el 60% s'enterra, el 10% es crema, el 20% es recicla i el 10% es composta. I en aquesta anàlisi no té en consideració els milions de tones que s'abandonen als nostres carrers, muntanyes, rius i platges.

L'oficina estadística europea, Eurostat, ha fet públiques un any més les dades sobre l'eficiència dels països de la Unió Europea en la gestió dels seus residus municipals i els resultats a l'estat espanyol vénen a confirmar la tendència dels últims anys. El 2013, a Espanya va seguir descendint la quantitat de residus generats per habitant i any, 449 kg, però aquests segueixen sent gestionats en un 70% de les dues pitjors maneres segons la jerarquia europea marcada per Europa, és a dir, enterrant-se en abocadors o cremant en incineradores. D'aquests 449 quilos que genera cada ciutadà, 270 quilos s'enterren, 50 s'incineren, 90 es reciclen i 50 es composten. Aquestes dades situen Espanya en lloc nombre 20 d'entre els països europeus pel que fa a reciclatge i en el 15 pel que fa a compostatge.

Pel que fa a les dades de 2012, l'abocador ha baixat tres punts guanyats pel reciclatge, però encara estem molt lluny dels objectius marcats per la Unió Europea per al 2020, on el 50% de tots els residus municipals han reciclar-se. La distància a cobrir és de 30 punts i només es podran assolir aquests objectius amb instruments fiscals - com taxes més altes a l'abocador ia la incineració -, fent obligatòria la recollida separada de la matèria orgànica a tot l'estat, el foment real de la prevenció i la reutilització, l'obligatorietat d'aplicar criteris d'ecodisseny en la fabricació dels productes i l'ús dels incentius econòmics per motivar la participació ciutadana, com el Sistema de Devolució i Retorn per als envasos de begudes, que obté índexs de reciclatge de fins el 98,5% i ja està implantat en més de 40 regions del món.

Alemanya és una d'aquestes regions i precisament lidera el rànquing d'Eurostat com el país on més residus municipals es reciclen, el 65%, per darrere d'Eslovènia (61%), Àustria (59%) i Bèlgica (55%). El líder pel que fa a compostatge és Àustria, amb un 35%.

La mitjana de tots els països de la UE pel que fa a la gestió dels seus residus resulta la següent: 31% s'enterra, el 26% s'incinera, el 28% es recicla i el 15% es composta. Espanya per tant està per sota de la mitjana en reciclatge i compostatge i resulta especialment cridaner que seguim enterrant el 60% dels residus, el doble de la mitjana europea, quan és l'última opció que marca la jerarquia europea.

A més, a totes aquestes dades cal sumar un altre efecte negatiu de la insuficiència del sistema actual de gestió, les tones i tones de residus que acaben directament fora del sistema, abandonats en microvertederos il·legals o directament als nostres carrers, muntanyes, rius i platges i que en un gran percentatge acaben acabant en els nostres oceans.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: