El Sistema de Retorn d'envasos veurà la llum a Sydney el 2017 tot i els 10 anys de lluita en contra de Coca-Cola i altres envasadors

Dimecres 25 Febrer 2015

El primer ministre de Nova Gal·les del Sud, Mike Baird, fa oficial que des de l'1 juliol 2017 les begudes es vendran amb un dipòsit de 10 centaus que els consumidors recuperen quan tornin l'envàs buit. Baird va denunciar que Coca-Cola i altres envasadors l'han amenaçat de invertir grans quantitats en propaganda per evitar la seva reelecció.

El ministre de Medi Ambient de Nova Gal·les del Sud, Rob Stokes, juntament amb el primer ministre, Mike Baird, han anunciat formalment que la regió, la més poblada d'Austràlia i la capital és Sidney, posarà en marxa un Sistema de Retorn d'envasos de begudes (SDDR) d'un sol ús a partir del 1 juliol 2017.

L'administració d'aquesta regió australiana és conscient que amb aquesta decisió satisfà la demanda del 90 per cent de la seva població i de la totalitat d'ajuntaments i ens locals, que en diverses enquestes han mostrat el seu decidit suport pel Sistema de Retorn d'envasos. Però al mateix temps es guanya una poderosa oposició, la indústria envasadora, que durant més de deu anys ha lluitat per evitar que el sistema veiés la llum, provocant així que milions de tones d'envasos de begudes hagin acabat en abocadors o en l'entorn. El mateix Premier Baird va revelar que Coca-Cola i la resta de fabricants de begudes van amenaçar amb invertir grans quantitats en propaganda en contra de la seva reelecció, en les eleccions que se celebren el proper mes de març, si donava llum verda al Sistema de Retorn d'envasos

Les entitats que impulsen Retorna consideren que, tant a Espanya com a qualsevol altre país, aquestes empreses haurien de fer tot el necessari perquè els residus que es produeixen durant la seva activitat productiva i comercial no acabin en abocadors o perduts per l'entorn, com els obliga la llei, en lloc de centrar part dels seus esforços a evitar la implantació de sistemes més eficaços ambiental i econòmicament, com és el SDDR.
 
Nova Gal·les del Sud serà el tercer estat australià en vendre begudes amb dipòsit. El SDDR ja funciona amb grans resultats tant de reciclatge com d'acceptació pública a les regions d'Austràlia del Sud i Territoris del Nord, tot i que en aquesta última, precisament Coca-Cola i Schweppes i altres envasadores de begudes, intentessin sense èxit acabar amb el sistema des de la via judicial. Aquesta actitud va provocar una campanya pública de la societat australiana en contra de Coca-Cola i les altres envasadores, resumida en aquest anunci realitzat per Greenpeace Austràlia.

En un esdeveniment celebrat simbòlicament a la platja de Coogee, on com a la resta de platges australianes un de cada tres residus que s'abandonen són envasos de beguda, el primer ministre Baird va argumentar de manera molt senzilla la decisió. "Volem ajudar a totes les nostres comunitats a que tinguin cura millor del seu entorn proporcionant eines perquè puguin acabar amb l'abandonament de residus i incrementin al mateix temps el reciclatge", va declarar. Al seu costat, el ministre de Medi Ambient va corroborar: "Es tracta de donar un incentiu al ciutadà per lluitar junts contra l'abandonament dels nostres residus, dotant a la gent del poder perquè pugui acabar amb aquest problema".

Sembla a més que la regió de Sydney no serà l'última a apostar pel Sistema de Retorn, perquè tant el Territori de la Capital Australiana, la regió de Canberra, com Queensland, amb capital a Brisbane, també s'han manifestat públicament a favor de implantar un Sistema de Retorn d'envasos.

Durant el primer semestre de 2016, el govern de Nova Gal·les del Sud formarà una comissió d'experts per formalitzar els detalls del sistema, portant a terme durant el segon semestre un procés de consulta popular perquè els ciutadans puguin escollir el model que més incentivi la seva participació. Tot fa pensar que el dipòsit serà de 10 centaus de dòlar australià i afectarà els envasos de begudes d'alumini, plàstic, vidre i bric. A més, l'administració de la regió de Sidney proposarà que un cop recuperada la quantitat del dipòsit, aquesta pugui anar directament a alguna associació benèfica, estimant-se uns ingressos anuals de més de 65 milions de dòlars per a aquestes organitzacions.

Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: