L'empresa auditora PricewaterhouseCoopers ha fet el primer estudi global de sostenibilitat dels sistemes d'envasat de begudes per encàrrec de l'ONG alemanya Deutsche Umwelthilfe

Dimecres 20 Juliol 2011

Segons l' estudi, els envasos reutilitzables tenen el millor rendiment ecològic i econòmic per a distribució en distàncies curtes i mitjanes. A més, els sistemes de dipòsit per a envasos d'un sol ús es mostren més eficients que els sistemes de contenidor groc.

La clàssica ampolla reutilitzable és no solament ecològica, sinó que també destaca tant a nivell econòmic com social. Els dos sistemes de dipòsit existents a Alemanya (per envasos reutilizables i d'un sol ús) són millors en comparació amb la recollida dels envasos de begudes mitjançant els anomenats sistemes duals ("Punt Verd"). 

Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi "Sistemes d'ús i reciclatge d'envasos de begudes seleccionades des d'una perspectiva de sostenibilitat", que ha redactat l'auditora i consultora PricewaterhouseCoopers per a Deutsche Umwelthilfe (DUH).

L'estudi proporciona per primera vegada una visió global dels impactes ecològics, econòmics i socials dels diferents sistemes de recollida i reciclatge dels envasos de begudes:
1.Sistema de dipòsit per envasos reutilizables
2.Sistema de depòsit, devolució i retorn (SDDR) per a envases d’un sol ús.
3.Sistema integrat de gestió per a envasos d'un sol ús (Punt Verd).

Per a cadascun dels sistemes s'han analitzat totes les etapes, des de l'envasat fins al reompliment o a l’aprofitament i la gestió de residus, passant per la devolució. De cadascuna d'aquestes etapes s'han avaluat factors com el consum de recursos, els nivells de reciclatge, l'impacte del reciclatge, la qualitat, els costos del sistema, els efectes sobre l'ocupació i la producció de residus.

Els sistemes basats envasos reutilitzables són els millors des de tots els punts de vista
A nivell ambiental l'estudi mostra que els envasos reutilitzables són millors que els d'un sol ús sempre i quan no es distribueixin en distàncies molt llargues, ja que mitjançant la reutilització es consumeixen menys recursos i es produeixen menys gasos d'efecte hivernacle. Pel que fa a creació de llocs de treball, els sistemes basats en envasos reutilitzables requereixen més mà d'obra per a ser operats. Finalment, es reconeix que els sistemes de reutilització integren la responsabilitat ampliada del productor i assumeixen íntegrament els costos econòmics ja que gairebé tots els envasos es retornen.

El sistema de dipòsit no és més car que el contenidor groc i és més rendible
El sistema de dipòsit per envasos sol ús mostra ser una mesura raonable de suport per als objectius polítics formulats en la Llei d'envasos (promoció d'envasos per a begudes amb avantatges ecològics, elevats índexs de devolució, alts índexs de reciclatge, reducció de la escombraries), i per tant en la pràctica resulta una evolució positiva i una alternativa als sistemes de punt verd per al sector dels envasos per a begudes. Els costos d'ambdós sistemes són, en termes absoluts, d'una magnitud comparable, però donat que l'índex de reciclatge del sistema de dipòsit és d'aproximadament el triple i la qualitat molt millor el resultat és un sistema clarament més efectiu en termes relatius.

El total de més de 400 pàgines de exhaustiu estudi també inclou una guia per als responsables de la introducció de sistemes de recollida i reciclatge d'envasos de begudes. Retorna considera que aquesta pot ser una eina útil per als responsables de les Comunitats Autònomes i el Govern estatal per a desenvolupar reglamentariament, tal i com recull la nova Llei de Residus, els SDDR donat que demostra que és un instrument tècnic, econòmic i ambientalment viable per a una gestió més eficaç dels residus.

Podeu trobar el resum executiu de l'estudi i extracte de les dades més rellevants a la secció Documentació de www.retorna.org.



Últimes Notícies
 

   Organitzacions que donen suport als Sistemes de Dipòsit per evitar l'abandonament de residus al medi ambient:

     
     
 

   Retorna és membre de: